Søg i denne blog

onsdag den 25. april 2012

Miljøkjemi ekskursjon om Vann

Igår var det ekskursjon med miljøkjemi faget.
Først var vi en tur på Bærum Vann, som forsyner hele Bærum og Asker med rent drikkevann.
Vi fikk en gjennomgang av systemene deres, og etterpå en omvisning på selve vannværket.
Her ser vi på basengene som inneholder specielle filtre som det behandlede vannet løper igjennom og for å fjerne farge og "sludge" partikler.


Vi fikk også en demonstrering av en renseprocess der filtrene av og til blir spylt igjennom for å fjerne sludge partikler.


På slutten av omvisningen kom vi til den plassen der renseprosessen er ferdig og vi fikk tappe nyrenset vann i vores utdelte "Bærum Vann drikkeflasker" yay! :-)

mmm dejlig vann!

Etter vi hadde vært på Bærum Vann dro vi til VEAS som er et vannrensningsanlegg.
hæh? Trodde du at bæsjevannet dit ble spylt rett ut i Oslofjorden sier du?
nei nei nei, bare rolig, det sluttet de med på 70-tallet når VEAS ble bygget.. Er nok forholdsvis trygt å svømme i Oslofjorden nå, etter det har kommet krav om at vannet må renses for nitrater og fosfor før det kan slippes ut i miljøet.

Første skridt i renseprocessen er at bæsjevannet kommer gjennom  noen store rister der det skjer en frasortering av alle de tingene som folk spyler ut i doen (fordi de tydeligvis tror at et toilet = en søppelbøtte)

Her er blot et lite utvalg av noen frasorterte ting fra den dagen vi var på VEAS:


Jeg kødder ikke, det var et overdådigt utvalg av barneleker, mobiltelefoner, klokker og andre rare gjenstander..

Her er bæsjevandet i ferd med å bli renset..

Kan avsløre at det ikke luktet særlig godt..

En del av rensningsprocessen var at vandet går gjennom noen ler aktige plater.

Slutt produktet var klart vann uten særlig lukt, og med betydelig redusert innhold av nitrater og fosfater. Ville nok ikke drukket det der vandet, men det er renset nok til at det går ann å slippe det ut i miljøet.

Alt i alt var det en veldig lærerik og interessant ekskursjon :-)

tirsdag den 24. april 2012

Turist i egen by

Et par ganger i året er det et veldig bra tilbud her i Oslo som heter "turist i egen by".
Det innebærer gratis kollektiv transport og gratis inngang til nesten alle (ihvertfald et meget bredt utvalg) av museer og attraksjoner her i Oslo. Først gikk vi til rådhuspladsen der man skulle hente billettene. Det var litt en gråværsdag, men det gjorde ikke så meget ettersom vi hadde planlagt å bruke dagen på museum.



Vi mødte Geir og Henriette og tok T-banen opp til Holmenkollen for å ta en tur opp i hoppbakken og se på ski museet.

Var ganske tåkete deroppe..





NOEN (les: Geir og Henriette) synes at det var VELDIG awkward at jeg ville ta bilde med elgen, men er man turist, så ER man turist.



Dette er ca. halvveis oppe av bakken..
Vi tok heisen resten av veien opp..

På toppen var det ganske kaldt, mye vinn, og pga. tåken så man ikke så langt, men var kult å være deroppe allikavel, og det er sikkert kjempekult å være deroppe når det er klart vær! :-)
Etter vi hadde vært på Holmenkollen dro vi og spiste litt mat på Egon, og etterpå dro vi til Reptilparken. Det var stappfyldt med mennesker og skrigende unger som banket på rutene, så jeg synes egentlig litt synd på dyrene.. men men, er jo vanligvis ikke SÅ fyldt derinde, så tror nok det gikk bra med de fleste..

Den store python slangen.. :)

Fikk lov å holde denne lille tassen her.. var ganske kult til han begynte å krype inn under jakken min fordi han ville gjemme seg for alle menneskene. Heldigvis tok hun reptilpark-dama han tilbake da :-)

Her er bilde av noen av de dyrene som jeg synes var de kuleste.
Den over er en fiji iguan og den under er en kameleon, litt usikker på hvilken art :)


Jaffal var det en veldig stillig søndag. Er definitivt mange gøyale museer og plasser å dra her i Oslo
:-)

mandag den 16. april 2012

Godt&Blandet fra påsken og besøk av Johanne

I påskeferien dro jeg en liten tur til Danmark. Koste meg rigtig meget og slappet av med Johanne, Rasmus, Oscar, mor og Alex, og spiste god mad som mor kokkelurede til os :)

Selvom Oscar forsøkte å lære meg det, måtte jeg erkende at jeg nok aldrig bliver bedre end min 10-årige lillebror til FIFA..


Ikke altid let at have 2 storesøstre som hænger på en.. :P

En av dagene spiste vi Vietnamesiske forårsruller som Johanne og Rasmus havde lavet.
Det smagte super godt!

Onsdag aften rejste jeg tilbage til Oslo, og torsdag morgen tog vi afsted til Grimstad.
Her var det tid til mere avslapning og tid til å pleje den sykdommen vi hadde dratt på os hehe... Som altid fikk vi fantastisk mat som Bente lagde: påskelam med VERDENS BESTE GULLERØTTER!!!!!!!! :) nam nam nam!

En av dagene dro vi en tur til "Kollen"..

Når vi kom opp til Kollen fikk vi Solo, Kvikklunsj og appelsin  :)


Kult mega tre som vi så på vei ned :D
Bildene ble lidt preget av solen..

Mandag rejste vi hjem, og når jeg kom hjem var Johanne allerede kommet frem med bussen og sat og drak te med naboen :) Veldig koseligt å ha besøk! Vi spilte spil, var på impro teater, drak te og sludret, og så ville Johanne gerne hilse på Conan så vi passet han fra torsdag til søndag. Vi var ute og gå lange turer med han.. så kan man jo godt bli litt trøtt etterpå...
Sjarmetrolden har lurt seg inn unner teppet når Johanne skulle ta en lur på sofaen etter en av de lange gåturene..

Jaja, da har man kanskje fått en ny favorit? ;) hehehe...

Nå har Johanne dratt hjem, så nå er det tilbake til hverdagen igjen. Det er pensum å lese og essays og reviews som skal leveres.. Er bare litt unner to måneder til eksamen så nå er det bare å stå på til siste innspurten :) Jeg har i øvrigt søkt inn på masterstudie til høsten. Har søkt på linjen toksikologi. Glæder meg veeeldig mye :)