Søg i denne blog

tirsdag den 18. maj 2010

17. Maj i Oslo

Igår var det 17. maj, og det er Norges nationaldag hvor de fejrer at de endelig er blevet kvitt os danskere og svenskene og fik deres eget land tilbage. Vi stod op og klædte os pænt på, for det er god skik. Så gik vi ned til hovedgaden Karl Johan. Der var tusindvis af mennesker, og de stod alle og så på optoget.
John og jeg fik en super plads helt fremme ved gitteret, så vi havde god udsigt.
Optoget består hovedsageligt af forskellige børnehaver, og skoler som hver har deres korps med instrumenter, deres forældre, folk som bare har lyst til at gå i optoget, og så russen (det som tilsvarer 3.G'ere). Det er typisk sådan, at der kommer et korps fra en bestemt skole, så kommer der nogle med store flag efter dem, og så alle børnene/forældrene bagefter. Denne sekvens bliver så gentaget og gentaget så de tilsidst alle sammen former et kilometerlangt optog. Inde imellem dem kommer russen så med deres mange fløjter og laver skæg og ballade...
Jeg har endnu ikke helt forstået hvorfor, men alle "russ" har såkaldte russekort hvor der står deres navn på, og som regel et eller andet sjovt lille digt/joke eller noget, og alle børn samler på disse kort. Så når børnene ser en russ så skriger og råber de om de kan få deres russekort, og så giver russen dem deres russekort. Det er lidt vanskeligt å forstå når man ikke er vokset op med denne tradition, men det er da meget sjovt.
Der var mange forskellige korps som spillede alle mulige melodier. Der var korps bestående af små børn, og korps bestående af voksne som sikkkert havde spillet sammen længe. Alle gik de i fine uniformer med tilhørende hatte. Mange havde også "bunad" på sig. En bunad er en norsk nationaldragt. Kvindedragten består ofte af en fin uldkjole, hvorunder der er en hvid skjorte og en eller anden form for vest udenpå. Derudover er der sølvsmykker på den. Mændende har ofte en "dress" liknende dragt, også lavet af uld, med lange hvide knæstrømper og en lille dolk i bæltet, og selvfølgelig en type hat. Udseendet på dragterne varierer meget, fordi at hvert lille område i Norge har deres eget udseende på dragten. Det var derfor meget morsomt at være i Oslo hvor der var mange mange forskellige bunader. De er alle utrolig fine at se på. Bunader er såvidt jeg har forstået ganske dyre fordi de skal håndlaves og tilpasses den der skal bruge den. Dem som ikke har en bunad tar på seg dress eller andet pænt tøj.
Toget varede 4 timer, men da vi havde stået der en times tid gik vi og mødte Kristina og Simon. Så dro vi og tok en brus på en lille cafe som var åbent. Det er kun få pladser som har åbent på 17. maj, så der var ganske crowded, men vi fik da et bord. Efter en stund dro vi hjem til os. Vi havde købt ind til grilling om lørdagen, så Anders og Alexander kom senere, og så dro vi til St. Hanshaugen parken og mødte Håvard, og så grillede vi pølser. Det var lidt overskyet, men det gik okay at sidde udenfor alligevel. Senere kom Jesper også en tur forbi og sagde hej. Men det begyndte at blive lidt sent. Anders, Alexander, Simon og Kristina dro med hjem til John og jeg. Her så vi lidt på "Who's Line Is It Anyway" som er et show med improvisations sketches. Det er utrolig morsomt. Omkring kl. 20 dro Simon og Kristina. Vi var lidt trætte alle sammen, men besluttede os for et spil VTM. Vi måtte dog gi os kl. 24 da alle var for trætte.

Det var en meget hyggelig dag. Skulle ønske at danskerene også fejrede deres land på nationaldagen! :-D
Jeg var jo også her i Oslo sidste 17. maj, og jeg må sige at det virkelig er en oplevelse. Selvom jeg havde hørt hvad 17. maj står for, og hvordan det fejres, før jeg kom til norge, så er det svært for en som er "ikke-norsk" at forstå hvor stort det virkelig er for nordmænd, før man selv har oplevet en 17. maj i Oslo.

På vej ned til Karl Johan..
Da vi kom ned til Karl Johan så vi disse 2 små piger i bunad, med deres far ved siden af.
Dem kunne jeg simpelthen ikke stå for, så jeg blev nødt til at tage et billede af dem.
:-)
Her er en lille film fra optoget..

Jenter med bunad.

 
Næsten alle havde flag med sig.
 
Der var korps fra mange forskellige skoler.
3 jenter i "russedress"
I huerne har de en lang kvast. Så kan man ta såkaldte "knuder", som er en slags udfordringer der bliver lavet hvert år. Hvis man klarer en udfordring kan man binde et trofæ i kvasten så alle andre kan se at man har gjort det.

Det norske flag blev holdt højt.
 
Børnehavebørnene gik også i optog, med pædagoger til at lede dem.

Dette korps havde nogle piger til at gå foran. De lavede en slags dans med flagene.
Selv politiet havde fin hat og silkehandsker på.
Russedelen af toget var som en stor rød bølge..

Efter toget tog vi en lille tur på cafe med Simon og Kristina..

Senere grillede vi i parken.
Anders, Alexander og John. 

2 kommentarer:

  1. Hehe det ser helt vildt fint ud. Nej saadan noget har vi ikke i Dk maa man sige! Men kunne vaere sjovt!

    SvarSlet
  2. Jeps, absolut. Det er noget helt specielt! ^^

    SvarSlet