Søg i denne blog

tirsdag den 15. juni 2010

Feltkurs i Drøbak

I fredags stod jeg tidligt op kl. 06.15 fordi knapt var eksamnerne overstått før det var tid til at tage afsted på årets første obligatoriske feltkurs. Vi skulle til drøbak og studere marine invertebrater fra fredag morgen til mandag aften, og det var bogstavelig talt. Programmet startede kl. 8 hver dag og varede gerne til kl. 22 om aftenen. Vi havde feltarbejde og laboratorie arbejde hver dag og det var ganske energikrævende at holde sig koncentreret så længe, men fy søren så morsomt det også var!
Vi mødte op på Blindern hvorfra vi blev kørt i bus til Drøbak. Så blev vi indkvarteret i "Skipshelle" som var en lille hytteby som lå 2.5 km. fra forskningsstationen ved Drøbak havn. Vi var blevet delt ind i grupper som vi skulle arbejde med i løbet af hele feltkurset. Efter indkvarteringen blev vi kørt til forskningsstationen som hedder "Biologen". Det var en fin gammel træbygning. Vores gruppe skulle ha om saltvand den dag. Gruppen blev delt i 2, så vi var 5 personer som skulle ud på båd og "skrape" på hard bund (det vil sige en bund med sten osv.). Når man skraber har man et slags net som man trækker langs bunden. Bagefter hejser man så nettet op i båden og ser igennem de ting som man har fanget i nettet. Vi fandt mange dyr, og humøret var højt på trods af at det øsede ned på os. Ja ja, ut på tur, aldrig sur :)
Da vi kom hjem var det blevet den anden halvdel af gruppens tur til at køre ud med båden. De skulle da istedet skrape på blød bund, altså løs mudderbund. De havde jo da fundet nogle andre dyr end os, og således kunne vi sammenligne dem. Uheldigvis tog vejret til imens de var ude (og vi sad trygt under en pavillion og kigged i bøger). Da de kom hjem var de gennemblødte. Humøret blev dog holdt højt efter en helt ekstremt awesome lunsj buffet som vi havde fået tidligere. Klokken 18 gik vi tilbage til resturanten og spiste middag. Bagefter dro vi en tur til "Drøbak akvarium" hvor vi så på hvirvelløse dyr. De havde bl.a. en 50 år gammel hummer som var på størrelse med en voksen mands torso. Det var helt sygt, har aldrig set en så stor hummer! Efter en stund på akvariet var det endelig blevet tid til at komme sig hjem til hytten. Vi sad lidt og koste os med kortspil og en lille gåtur ned til den nærliggende strand. Alle var dog ganske slitne så vi gik og la os. Vi skulle jo op næste dag og lære om ferskvandsdyr.
Jeg havde vanskeligt for å falle i søvn, så da uret ringede troede jeg det var løgn. Jeg fik dog slæbt mig ud af sengen og kom meg ned til frokost buffeten. Den var virkelig nice, og man havde også ganske stort behov for at spise en god frokost siden man brugte ganske mye energi i løbet af en dag på feltkurs.
Efter frokosten blev vores gruppe kørt rundt til 3 forskellige insjøer hvor vi skulle samle alger og smådyr. Vi brugte en slags "filter pose" med et lille glas i bunden, som vi kastede ud i vandet og samlede algeprøver med. Vi havde også fangstnet på pinde som vi kunne samle små insekter med. Efter den 3. insjø i piskende regnvejr var alle sultne og trøtte. Vi dro og spiste lunsj, men straks efter skulle vi tilbage til "Biologen" og se på de ting vi havde samlet ind. Vi tegnede de forskellige dyr og skrev lidt om dem. Senere på eftermiddagen tog vi ud til et sandstrands område med båd, hvor vi skulle trække en "strandnote" ind. Det gik stort set ud på at der lå et fiskenet ude i vandet, og vi skulle trække det ind mod land (med nogle snore som var festet i det) samtidig. Således kunne vi fange diverse fisk og andre dyr som var mellem land og nettet. Efter det var det endnu engang tid til middag. Det var meget intense dage på kurset, og der var meget man skulle nå. Derfor var det virkelig dejligt at komme indenfor og sitte ned når vi havde madpauser, også selvom det så lidt underligt ud med 50 regnvåde og mudrede biologistudenter som troppede op i gummestøvler og regntøj. Efter middagen mødte vi den ultimative B kjendis: Charter Svein. Han var ekstremt fuld og forvirret, men et par stykker af os fik han til at ta bilde med os bare for sjov. Han er virkelig en man ikke ler med,men en man ler av. Etter påstyret med Charter Svein dro vi tilbage til akvariet og så lidt nærmere på fiskene som vi ikke havde set så meget på dagen før. klokken 20 blev vi kørt tilbage til Skipshelle. Jeg og et par af de andre fra gruppen holdt "alge-alko" kveld. Som gik ud på at vi skulle lese lidt om alger sammen (fordi at det var det vi skulle have om næste dag) samtidig med at vi kunne drikke et glas vin. Det blev vist nok mere vin end alger, men det var ihvertfald veldig koseligt. :-)
Næste dag havde vi om makroalger, det vil sige tang og tare. Vi startede dagen med en lille forelæsning om de alger vi skulle ud og finde. Så tog vi en båd ud til en ø hvor fjellet gik helt ned til vandet, og hvor der var de tang arter vi skulle have. Vi havde en lærer med os som fortalte om de forskellige arter, og vi brugte en specielt redskab som lignede en stor, takket saks med et reb på. Så kunne man kaste den ud og "fange" tang med den. På vej tilbage til båden så vi en blomst som vi liiiige skulle se nærmere på for at finde ud hvilken det var. Da jeg knælede ned for at se på den så jeg pludselig noget som bevægede sig ved siden af min fod. Det gik op for mig at det var en slage og jeg blev kjempe forskrækket. Heldigvis var det en ganske så harmløs buorm. Buormen er Norges største slange, og den var også ganske stor, jaffal sådan sammenlignet med hugorm. Det var kjempe stilligt, siden det er jo ikke akkurat så vanligt å se slanger hver dag. Hele bio gruppen gik glade tilbake til båten, og så kjørte vi med båten hjem til lunsj. Etter lunsj skulle vi jobbe i laboratoriet. Der var 36 små skåle med ukendte tangarter som vi skulle identifisere, altså finde ud af hvilken art det var. Denne dag var første dag hvor vi var færdige til middagen. Dette var nok mest på opfordring fra hjelpelærene som havde planlagt en biofest på kvelden. Det var utrolig koseligt. Det var første gang i tiden vi havde været der, at solen havde været fremme. Der var en liten gjeng som besluttede at de skulle bade. Jeg tror det egentlig var ganske kaldt, men det var jaffal friskt at de gjorde det. Så sat vi utenfor og drak os en øl i solen. Det var ikke akkurat sådan at folk havde masse drikkevarer med sig siden det var søndag. Senere på kvelden fandt hjelpelærene da noe laboratorie sprit som vi kunne drikke. haha, det var nemlig "det samme som vodka, bare uten vodka smak". Jo jo, det var ikke så værst ;-)
Men vi skulle jo op næste dag så klokken 00.30 måtte vi gi os og gå hjem, ganske så fulde og slitne. De 2.5 km. hjem gik ganske hurtigt og jeg sov næsten med en gang jeg la meg så trøtt var jeg. Vækkeuret ringede alt for hurtigt igen med sin forfærdeligt larmende lyd som på en næsvis måte bød os velkommen til endnu en dag på feltkurs i Drøbak. Jeg synes jeg havde sovet alt for lidt, men vi skulle jo hjem i dag, så det var bare at komme sig op og pakke alting sammen, spise frokost og forberede sig mentalt på en hel dag på den store forskningsbåt hvor vi skulle se på "mikroalger", det vil sige plante og dyre plankton.
På skibet blev vi placeret varmt under dæk i polstrede sofaer hvor vi skulle se en forelæsning om dyreplankton i takt med bølgernes stille vuggen frem og tilbage. Må indrømme at mine øjnelåg vistnok faldt i et par gange og mit hovede nikkede mens jeg forgæves forsøgte at holde mig vågen. Heldigvis var jeg ikke den eneste. Vi fik serveret lidt kaffe og efter en stund på dækket med frisk luft var jeg klar igen. Vi tog en masse prøver af både plante plankton og dyre plankton. Vi brugte en masse forskellige instrumenter og udstyr som vi sænkede ned i vandet. Vi målte lyset (som jo er vigtigt for at plante planktonet kan få energi, og drive fotosyntese akkurat som landplanter). Ombord på båden skulle vi se på nogle af tingene i mikroskop. Det er noget af det værste jeg har gjort længe. At sitte under dæk i en gyngende båd og koncentrere sig om at kigge ind i et lille mikroskop, hvor det du ser på ligger i vand som også gynger er ikke akkurat sagen. Jeg blev dårlig og måtte gå ud og få frisk luft. Mange andre blev også søsyge, så vi stod hellere ude på dækket og så demonstrationer af diverse udstyr. klokken halv 15 kørte vi båden tilbage og vi kunne gå i land og se på prøverne i laboratoriet på land. Det gik en del bedre. Vi dro og spiste middag for sidste gang. Alle var ganske så slitne og hadde lyst til å dra hjem, men vi skulle tilbage til laboratoriet og gøre en præsentation klar. Vores præsentation handlede om dyreplankton, mængden og størrelsen i forskellige dybdeintervaller. klokken halv 20 var vi endelig færdige. Egentlig skulle vi tage bussen hjem, men Gro skulle blive hentet i båd i drøbak havn af sin kæreste, og båden hadde plass til 8 personer. Derfor fik et par stykker af os et lift ind til operaen. Det var ikke værst at afslutte feltkurset med en speedbådtur hvor vi fløj hen over vandet med en hastighed på 40 knob. Det var helt KONGE! Det var som en kontinuerlig berg og dal bane, hvor man slap å stå i kø. og turen var da ihvertfald noget som kunne vække liv i enhver træt biolog. Da vi kom ind til Operaen mødte jeg John som var kommet for at hente mig og hjælpe med at bære min taske hjem. Da jeg kom hjem så jeg at mor hadde sendt en skikkelig koselig pakke til meg med godteri, en spænende avisartikkel og det fineste kort. Det blev jeg meget glad for og det var en dejlig ting at komme hjem til. Til helgen starter det næste feltkurs som er på Tomb, og som skal handle om botanik.
Jeg glæder mig, men er også glad for at jeg har et par dage til at hvile ut fra dette kurs i Drøbak som var helt utrolig intenst, lærerigt, udmattende, koseligt og helt konge bra! :-D

Her er et lille udvalg af nogle af de maaaange billeder jeg tog.. :)
Man kan klikke på dem for at se en større udgave..
Forskningsstationen "Biologen" ved Drøbak havn.


Det mindste af forskningsskibene hvor vi skrabede på hard bunn.

Selvom det øsede ned var humøret højt :-D

Skrape nettet bliver hejst op.

Da var det bare at sortere alle de levende ting fra.

Søstjerne, slangestjerner, eremittkreps, kråkeboller, flerbørstemark, små krabber, muslinger, dødemandshånd, snegle m.m. fandt vi fra nettet..


Lunsjbuffet.. not too shabby ;-)

Forsøg på artsbestemmelse af nogle af de dyr vi havde fundet tidligere.

Etter middagen var vi en tur på Drøbak akvarium. Dette var basenget hvor man kunne få ta på dyrene.


Forklaring av indholdet i diverse små akvarier.

I dette basseng var det en 50 år gammel hummer!

Dag 2: Ferskvand. Dette var en andedam ved Aas Universitet.

Ved den næste sø skulle vi fange små ferskvandsdyr





Ved den 3. insjø brugte v dette net til at fange daphnier og andet med.

Da vi kom hjem kiggede vi så på det vi havde fundet.


Jeg fik taget nogle billeder med digitalkameraet igennem mikroskopet.
Dette er 2 daphnier. De er bitte små og lever i vandmasserne. De har en lille egg sæk på ryggen som de bærer egg og nyklækkete unger i. På hoddet har de små antenner som de kan filtrere vandet med.

Dette er en liten igle. Den er en parasit som lever af andre dyr. Den sætter sig fast på værten med sin sugekopp og suger blod fra den. Her har han sugd sig fast i petriskålen som han lå i.

Vi trak inn en strandnote. Vi stod i begge sider og trak den ind samtidig.

Så kunne vi fange alle de små fisk som var mellem strandnoten og land.

En svane kom på besøg mens vi jobbet med strandnoten.
På vej hjem til middag med båten. Litt sliten, men dette er gøy! :-D

Etter middagen mødte vi Charter Svein.Hahahaha! Han var nok så beruset, men indvilligede i at ta bilder med en flok biostudenter.


Efter  på labben var alle slitne, men vi koste os med vin og alge læsning. (I know, dette høres teit ut for folk som ikke er biostudenter, men det var veldig koseligt altså!)

Biostudenter i naturen..

Vi kastede ud en tang saks til at fange tang med..

Og vi lærte en masse om tang i fjæra (fjæra er vandmassen som er imellem det laveste lavvand og det højeste højvand)

Her var en pytt som kun har begrænset saltvandsudskiftning. Hvis det regner kan vandet derfor blive ferskt, og hvis solen skinner kan pyten tørke ut. Derfor må de tangarter som "bor" i pytten være specielt tilpasset til både saltvand, ferskvand og uttørking.

På vej hjem fandt vi en buorm. Hvis jeg ser ud som om jeg ikke rigtig havde lyst til at holde på ham, er det fordi at buormen har et kemisk forsvar hvor den kan udskille lugtstoffer. Denne blev tydeligvis lidt stresset over at vi tok han op, og udskilte derfor sine lugtsoffer. Det lugtet ganske så heavy av hundebasj.. vi husket å vaske hænderne innen middagen jaffal ;-)


På kvelden var det faktisk sol..

Der var en lille gjeng som badet. Jeg hadde hatt vondt i halsen de siste 2 dager og skulle ikke risikere å bli syk så jeg skippede den tilsynelatende kalde fornøjelse.

Konge med litt kveldssol etter et par dage med konstant overskyet vejr og regn...

 
Sidste dag i Drøbak.. Vi venter på at blive hentet til dagens feltarbejde..


Vi dro med den store forskningsbåt hvor vi tog en masse prøver.. Dette er en af de maskiner som vi brugte til at ta nogle prøver med...

En omvisning i instrument rummet på skibet..

På dækket var det farlige maskiner man arbejdede med, så vi som stod tættest på fik hjelme på..

Ombord havde de mikroskoper, så vi så på nogle av prøvene..

Det var lige til at blive søsyg af..
 
Heldigvis kunne vi gå ut på dækket og trække litt luft igen..

Og ta lidt flere prøver..

Her fiskede vi efter krill, men der var en stor brannmanet som hadde kommet seg inn i nettet når vi sænkede det ned.. Den hadde sat seg fast der hvor krillene skulle bli samlet opp, derfor var der veldig veldig få krill, og de fleste var døde av brannmanetens nesleceller...


Det var en lang tur på feltkurs, men da jeg kom hjem hadde mor sendt en hyggelig pakke til meg.. digg at komme hjem til.. Tak for den mor! :-D

6 kommentarer:

  1. Yeaaay.. :-D
    Om du har det bilde hvor e og estelle holder trollkrabben? :P

    SvarSlet
  2. Hvor ser det bare super duper nice ud! Kan godt forstå du var træt med alt det i har lavet, men lyder da som om i har fået en hel masse ud af den weekend. (ps. jeg digger ham den mærkelige gamle mand, men hvorfor står hans trøje åbent?) :P

    SvarSlet
  3. Hehe ja det var meget lærerigt, morsomt og slitsomt.. hehe
    Ham den "gamle" mand er "charter Svein" han er blevet kendt gennem et reality program hvor der er en flok mærkelige mennesker som tager på chartertur til syden og ja.. opfører sig teit.. hehe. Når vi skulle ta bilde med ham så åbnede han sin trøje og havde INGENTING under den! Helt ærlig hvem går rundt uden noget inde under en cardigan?. Charter Svein tydeligvis hahah :-D

    SvarSlet
  4. hahaha. fedt. nå men man er vel en player :P hahaha klammo.

    SvarSlet
  5. hej det lyder so om du heller må komme og kikke nermer på de dyr karen og jeg har fanget og puttet i vores akvarie .
    kh alex

    SvarSlet