Søndag morgen var det afsted igen på nyt feltkurs. Jeg dro til Blindern endnu en gang, tidligt på morgenen, og efter halvanden time stod vi i solen på Tomb jordbrugsskole. Den første da havde vi stort set kun forelæsninger. Vi blev delt ind i rum, og en del praktiske ting blev ordnet. Vi kom igennem forelæsninger om NiN (et system som skal holde orden på naturen!), insekter, sopp mm... Hen av ettermiddagen hadde vi en forelæsning om dyrespor, og etterpå gikk vi ut i skoven for å se på huler, fotspor, basj og halv-spiste kogler.. Vi fandt spor fra både rådyr, grævling, ræv og små gnavere som ekorn.. Det bliver en del lettere når man ved hvad man skal se etter. Etter sporstien var det middag, og så flere forelæsninger. Vi holdt på helt til klokken 22 hvor det var kvelsmat. Etter det sat mange og så fotball eller spillede kort. Jeg og en liten gjeng dro med en av lærene til skoven hvor vi hjalp med å sette op små feller til å fange mus i. Det var sånne fælder som fanget dem levende. Vi la masse brød med peanutbutter inn og satte "taket" på. Så plaserte vi dem ved trærene... Når vi kom tilbake var vi slitne og fulle i hovederne så vi gikk og la os.
Spisesalen
Liten frosk funnet på sporstien
I skoven: På sporsti. Dette træ hadde fått barken gnavet av på den ene siden.
Skog idyl
På vei hjem fra sporsti. Tomb jordbrugsskole i baggrunden.
Afslapning i solen: Anders, Thorbjørn, Ane og Marie.
Musefælde
Jeg plasserte mine to ved et træ i en lille lysning.
Musen følger træet rundt, derfor står de med enden ind imod træet.
Næste dag, om mandagen. viste det seg at gnagerne tydeligvis ikke var sultne, ellers hadde de ikke fundet vores fælder, for der var ikke blevet fanget en eneste lille mus, på trods av at vi hadde ganske mange fælder. Øv øv.. Min gruppe skulle i barskog, så vi mekket en niste til å ta med. Vi kom ud til barskogen og hørte bl.a. litt om "jordprofilen" i barskogen. Det er når man graver et snit og ser på hvordan de forskellige jordlag er.. Etterpå dro vi længere opp i barskogen hvor der var et svært brandfelt. Der hadde vært en svær skogbrand for 2 år siden. Vi fandt bl.a. resterne av brandslangerne som hadde vært brugt til å slukke branden med. Der lå smeltet aluminiumsdeler fra brandslangen, og aluminium smelter egentlig først omkring 600 grader.. det sier litt om hvor varmt det var når branden sto på.. Selvom det bare var 2 år siden skogbranden var der allerede mange tegn på liv. Det var jo ikke akkurat "frodigt" men der var alligvel planter og masse insekter. Vi startet med å fange insekter i vores net. Vi puttet dem i såkaldte "dræper glas" som er et lille glas med en prop, hvorpå der er hældt æther. Når man putter insektet i glasset dør det ganske hurtigt og man kan tage det med hjem og sætte det på en lille pind og artsbestemme det. Etter en liten lunsjpause i brandfeltet var det tid for å se litt nermere på andre typer organismer i brandfeltet. Vi fandt forskellige sopp arter og en del forskellige lav arter. Lav er egentlig en slags symbiose mellem en alge og en sopp som kaldes mykhorizza. De arbejder sammen og bidrager hver især med noe til symbiosen. Algen driver fx. fotosyntesen, noe som soppen ikke greier alene. Når bussen hentet os fra barskogen var alle slitne og tørste. Vi fikk noe middag, men etter middagen var det straks igang på laboratoriet hvor vi så og snakket om mange av de ting vi hadde fundet tidligere. Jeg fikk pinnet en fin maurløve som jeg hadde funnet. Maurløver ligner litt på øyestikkere, men de har lange antenner.
Sliten sliten sliten var jeg etter labben som sluttet kl. 22.. mine ører var blevet forbrændt av å være i solen så længe, og var også blevet ganske rød på armene og i nakken. De næste dager husket jeg solkrem.
Aluminiumsdelen av brandslangen som har smeltet ganske heftigt.
Instruktion i insektfanging.
Mit dræberglas med en fin maurløve i.
Pause
Assorteret lav.
Hvitråte og brunråte (forskellen er hvilke stoffer i træet som nedbrytes)
Artsbestemmelse og pinning av insekter fundet på brandfeltet.
De insekter som jeg pinnet (klik for større bilde)
De insekter som jeg pinnet (klik for større bilde)
Tirsdag skulle vi i løvskog. Vi startet med en rundtur i skogen hvor vi så og lærte om en masse forskellige typer sopp. Egentlig er det ikke årstid for sopp nå, men vi fant uanset mange forskellige.. De fleste var sopper som nedbrøt dødt træmateriale. Etter lunsjen (som jeg syntes var litt for nær en maur tue) hadde vi en liten konkurence. Vi ble delt opp i to grupper og så galdt det om å finne flest forskellige trætyper og identificere dem indenfor en hvis tid. Vi tapte desværre med 1 art og måtte erkende nederlaget til det andet lag. Vel vel.. Etterpå gikk vi rundt i skoven og plukket opp masse planter som læreren identificerte. Det ble vel mange planter til slut, men vi kom os hjem til middag. Etterpå var det på labben igjen og gjøre oppgaver om sopp og identificere planter med en "plantenøkkel". Det er en slags guide som hjelper med å identificere hvilken plante art man har. Hoppet i seng ganske hurtigt etter kveldsmaten. Man blir sliten av å være på feltkurs.
Lunsjpause som desværre ikke var så behagelig da der var en ganske stor maur tue i nærheten.
Etter pausen så vi på blomster.
På onsdagen dro vi til en myr. Her så vi først en bæver bolig. Bævere har faktisk et hus hvor de har et indendørs svømmebaseng hvor ungerne lærer å svømme, og en liten "stue" hvor de spiser og sover. Vi så også dæmningen de hadde lagd. Der var masse træstubbe som de hadde gnavet i. Det var en stund siden da, og boet var ikke aktivt når vi var der. Etterpå gikk vi på myren med vores gummistøvler. Det var ganske skummelt. Man sank automatisk længere og længere ned dersom man ikke bevæget seg. Vi fanget insekter både fra vandet og fra luften. Jeg fanget en fin blå øyestikker. Vi fanget også en liten stålorm. En stålorm er egentlig ikke en slange, men en firfysle som har fått tilbakedannet sine ben... Og så fandt vi en DIGER myredderkop med en eggsekk under magen. Etter insekt jakten dro vi litt lengere inn i skoven hvor der lå en død bæver og ventet på os. Bogstavelig talt. Det var en som lærene hadde lagt ut i myren for at vi kunne se utviklingen. Det var ganske morbidt å se på. Hele pelsen bevægede seg. Der var tusindvis små mark og fluer og skarabide biller... Ikke akkurat det mest appetitvækkende syn lige innen lunsj. Imens vi stod og hørte om bæverens anatomi og de mange fluer så utbrøt Truls plutselig "Hva er det?".. Han hadde mærket noe på ryggen, og rigtignok så sat der en stor fin firfysle på hans rygg. De er jo ganske sky så det var kult at vi fandt han.. eller rettere: Han fandt os.
Da firfyslen hadde fått sine "5 min. of fame" dro vi længere inn i skogen der der var moseklædt på bakken. Her spiste vi lunsj. Først gikk vi rundt og hørte om diverse lyng planter som vokset i myren. Etterpå fandt vi 20 forskellige mose arter og hørte kort om dem innen bussen hentet os for da skulle vi dra hjem. Vi spiste middag og var på labben til kl. 21. hvor vi sluttet "tidligt" fordi det var sankt Hans og vi skulle ha en liten feiring. Det var grillmat og et lille rebus løb. Det var veldig morsomt. Etterpå var det fest til folk ikke gad lenger. Det ble ikke akkurat sent for vi skulle jo opp kl. 7 neste dag. Kl. 01 var jeg både kald, trøtt og sliten og gikk hjem i seng.En liten firfysle.
I pausen lå jeg mykt og godt på mosene i skogen.
Mose landskap
'
På jagt etter myr planter. Her hadde vi bl.a. Pors.
Da var det tid for å se etter litt forskellige typer moser.
På kvelden ble det tid til en liten fodbold kamp. Lærene vs. Eleverne
Og etter labben var det Sankt Hans fejring. Dog uten bål.
Lek og morro utover kvelden.
Da jeg vågnede var det ganske utroligt å tenke på, at dette var torsdag, og dermed siste dag på feltkurset i Tomb. Vi pakkede alle vores ting sammen og gjorde klar til å dra på strand lokationen. Først skulle vi se på fugle på et lille fuglereservat. Vi så bl.a. rødstilk og en del viper. Etterpå dro vi til "beskyttet strand" det er nok ikke det de fleste forbinder med strand. Det var inde i en slags vig,. Vi målte fra vandkant til bergområde og så hvilke planter der var i området meter for meter, hvilke som dominerede hvor, osv.. Desværre var der i "strandkanten" ekstremt mudret og vådt. Jeg hadde fått ansvar for å samle inn en planteprøve fra hver art, så jeg vadede rett ut til der hvor de ytterste planter stod. Ettersom læreren allerede var foran meg tenkte jeg ikke videre over hvor mudret der var, men jeg må ha stått litt lengere ute enn henne da vi samlet planterne, for plutselig var der veldig vådt, jeg nåede å registrere at mine gummestøvler sat fast før jeg mistet balancen og tanken "å nej, nu kommer jeg til å bli veldig skitten" fløj gjennom mit hoved. Jeg faldt baglens så lang jeg var i sølet, og hadde etterpå et skikkelig mas med å komme meg opp av mudderet. Er ganske sikker på at jeg ikke hadde greiet det uten hjelp. Da det blåste ganske mye den dag, og jeg var fuldstændig gjennomsølet i mudder tilbød en av lærene meg å kjøre meg tilbake til tomb hvor jeg kunne skifte. Det ble da på bekostning av min lunsjpause, men hellere det enn å være våt resten av dagen. Da vi kom tilbake skulle vi være på en "eksponert strand" som er mere som en vanlig strand som de fleste folk kender. Her lærte vi om strandplanter, og fikk bl.a. smake på strandkål og strandløk. Etterpå fanget vi insekter. Der var mange græshopper, både løv og mark græshopper (grønne og brune med forskellige lengder på antennerne)
Optelling av forskellige plantearter på beskyttet strand.
På eksponert strand så vi på strandplanter og fanget flere insekter.
Middagen var ganske tiltrængt etter en kald og våt dag på "stranden". Etter middagen var det tid for siste lab. Vi artsbestemte strandplanter og pinnet strand insekter. Kl. 21 var det kveldsmat og kl. 22 kjørte bussen hjem til Oslo. Vi var vel på Oslo S kl. 23.30 alle var trøtte, men også veldig glade etter et veldig bra feltkurs, og over at vi nå kan se frem til 1 måned med sommerferie før det siste feltkurs på Finse.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar